ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα): 2 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ, 4 πράσα το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο κομμένα σε κομμάτια 1-2 εκ., τα φύλλα από 1\2 ματσάκι σέλινο (προαιρετικά) ψιλοκομμένα, 1 μεσαίου μεγέθους κουνουπίδι περίπου 1200 γρ. χωρισμένο σε μπουκέτα, 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια πολτοποιημένα με το χυμό τους, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ξερό δεντρολίβανο (κοπανισμένο και περασμένο από σίτα ) ή 1 κουτ. της σούπας ξερός δυόσμος τριμμένος (με διαφορετικά γευστικό αποτέλεσμα), 10 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε κομμάτια (6-7 κομμάτια η κάθε μία), 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού, 100 γρ. ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μία μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Δυναμώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε το λεμόνι αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις ελιές, το σέλινο (αν βάλουμε), περίπου 100 γρ. ζεστό νερό και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες  και να μελώσει το φαγητό. Τέλος προσθέτουμε το ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό με φρέσκο ζεστό ψωμί.